Hem / Energi och miljö / Bygg en kompost

 

Det blir mer och mer populärt att odla sina egna grödor och då också utan att tillsätta artificiella, ibland giftiga gödningsmedel. Att ha en egen kompost underlättar det giftfria odlandet och är dessutom praktiskt. Med en egen kompost kan du bli av med stora delar av ditt hushålls- och trädgårdsavfall utan att behöva fylla soptunnan till bredden eller åka till soptippen. Du behöver inte ha tillgång till en stor trädgård för att kunna odla och kompostera, utan även på en balkong i storstaden kan du få plats med en liten hushållsodling och en alldeles egen kompost. Du kan själv bygga din kompost, det finns dock några viktiga saker att tänka på innan du sätter igång.

gma2.se

Regler för kompostbygge

När du bestämt dig för att bygga en kompost måste du besluta dig vad för slags kompost du vill ha. En kompost för trädgårdsavfall kan du ställa direkt på backen. Inget tillstånd är heller nödvändigt för den här typen av kompost. Vill du däremot bygga en kompost för att ta hand om ditt avfall från hushållet, till exempel fruktskal, så råder andra regler. Du behöver först och främst ha tillstånd från din kommun för att bygga en kompost för hushållsavfall. För detta betalar du en handläggningsavgift på cirka 1500 kronor. Exakta regler och kostnad får du lättast reda på om du kontaktar din kommun. Det kan kanske tyckas dyrt med en avgift på över tusenlappen, men om du väljer att se det som en investering i både din egen ekonomi och i miljön är det inte särskilt dyrt på sikt. Det går att jämföra med att installera en luftvärmepump: det kostar lite i början men betalar sig i längden.

Hur bygger man en kompost?

Hur bygger du då en kompost? Det finns som sagt ett flertal olika typer av komposter att välja och vraka mellan, olika beroende på vilket ändamål du ska ha din nya kompost till. Den enklaste komposten att bygga är den för trädgårdsavfall, en så kallad kallkompost. För denna behöver du endast något slags ramverk på marken där du lägger ditt trädgårdsavfall. Starta komposten med att varva trädgårdsavfall med något kväverikt på botten, till exempel gräsklipp. När komposten sen har vuxit sig en meter hög behöver du täcka den med något. Detta täcke kan vara hö eller halm. Tills sist strör du torra löv eller sågspån över komposten. Efter detta sköter komposten sig själv fram tills nästa vår, först då behöver du vända på den. Eventuellt kan du behöva vattna om den blir för torr under året, annars är komposten underhållsfri. När du istället vill ha en kompost för hushållsavfall så måste du använda dig av en helt sluten behållare, detta för att hålla dålig lukt inne och skadedjur ute. Väljer du att bygga en isolerad kompostbehållare kan du sedan kompostera året runt. Dessa typer är komposter är dock lite svårare att bygga själv, men med sagt, inte omöjliga. Det finns till exempel en variant som kallas tumlarkompost som du bygger av fodertunnor som står på träbockar. Denna kompost är lättbyggd och håller borta både djur och lukt. Om du söker på internet kan du hitta väldigt mycket information och till och med ritningar för kompostbygge. Här kan du dessutom hitta mer information om vad du ska tänka på när du komposterar för att du ska lyckas riktigt bra.