I länder med så kalla vintrar som de vi har här i Sverige är värmesystemet mycket viktigt. Så kallad bergvärme har blivit allt vanligare under de senaste decennierna. Det är inte det billigaste systemet att installera, men kanske ändå det bästa för många fastigheter. När man använder bergvärme utvinns värme med hjälp av grundvattnet. För att nå ner till grundvattnet kan man behöva borra upp till 200 meter ner i berget. Det är därför som detta värmesystem kallas för bergvärme. I den här texten ska vi titta lite närmre på några av för och nackdelarna med bergvärme jämfört med andra värmesystem.
Ska man våga satsa på bergvärme?
Du bör se till att välja rätt värme till huset om du inte vill ha skyhöga uppvärmningskostnader under vintern. Men vad är rätt typ av värme? Frågan är komplicerad eftersom det finns många olika val som passar olika typer av hus. Den stora fördelen med bergvärme är att systemet är riktigt billigt när det väl är i drift. Man behöver heller inte elda något eller anstränga sig på andra sätt när man har ett bergvärmesystem. Det är helt enkelt både driftssäkert och bekvämt. Tillgången på energi är inte beroende av vad det är för årstid och bergvärme är dessutom miljövänligt.
När passar det mindre bra med bergvärme?
Vad det kostar att borra sig ner till grundvattnet beror på hur berggrunden är beskaffad. Vissa områden är mer lämpliga än andra för detta värmesystem. Att installera bergvärme är relativt kostsamt i relation till vad man får betala för till exempel ved eller pelletspannor. Ofta kan man dock få lån om man vill satsa på bergvärme och då kan det hända att månadskostnaden för lånet är lägre än pengarna man tjänar på att inte behöva värma huset med el eller olja. Bergvärme kan vara ett sämre alternativ än vedeldning för fastighetsägare som inte har något emot att hantera stora mängder ved.