Hem / Energi och miljö / Miljövänlig mat

 

Mat är i dagens samhälle ofta förknippat med skuldkänslor. Länge har vi känt skuldkänslor över att vi ätit något som vi inte borde, till exempel en extra bulle till kaffet fast vi försöker gå ner i vikt. Under 2000-talet har ännu en anledning att känna skuld över maten vi äter lagts till de andra, och det är att maten inte är bra för miljön. Den globala matproduktionen står för en stor del av världens miljöförstöring och utsläpp, men det finns flera val vi kan göra när vi handlar och äter för att minska den andelen.

En anledning till att vi kanske inte alltid väljer det miljövänliga, ekologiska alternativet när vi står i affären är att det är dyrare. Trots det menar kocken Ulrika Brydling att det inte behöver bli dyrare totalt sett om man börjar handla och äta miljövänligt. För att det ska gå ihop måste man dock göra en ganska stor omställning. Man måste till exempel minska på konsumtionen av dyra produkter som kött och fisk, och äta mer linser och baljväxter, som är billigare. Då har man råd att välja de ekologiska eller Kravmärkta alternativen.Miljövänlig mat 22

Att äta mindre kött och mer vegetariskt är överhuvudtaget ett bättre alternativ för miljön. Köttproduktionen använder nämligen betydligt fler resurser och påverkar miljön i högre utsträckning än grönsaksodlingar. Det är också en fördel för miljön om varorna du väljer är närproducerade. Förutom att handla grönsaker efter säsong är ett annat sätt att välja närproducerat att byta ut exempelvis ris mot potatis eller matvete, som odlas i Sverige.

Ett annat sätt att göra en miljövänlig kost både billigare och så närproducerad som det bara går, är att själv odla till exempel örter och grönsaker i din trädgård eller på balkongen. Har du nära till skog och mark kan du också ge dig ut för att plocka naturligt närodlad svamp, eller bär.

En annan utmaning gäller för de som har ett företag, och måste balansera kostnaderna mot att se till att det finns bra och naturlig mat på exempelvis en konferens eller ett möte. Ett bra alternativ kan då vara att beställa catering. Om ditt företag ligger i Uppsala kan du enkelt beställa catering från Sandys.

Någon gång måste en kollektiv förändring i våra matvanor ske för att vår framtid ska vara hållbar. Som Ulrika Brydling uttrycker det: ”Vi kan inte fortsätta konsumera som vi gör idag.”