Hem / Energi och miljö / Miljövänliga och hållbara material

 

Idag är miljöfrågan inte någonting man kan välja att strunta i varken som privatperson eller företag. Konsumenter blir alltmer medvetna om att det som shoppas någon gång ska kunna återvinnas och det gör att företag tvingas producera mer hållbart. De flesta stora klädkedjorna har idag någon typ av program för att återvinna gamla kläder men för somliga konsumenter räcker inte det. Vissa bojkottar storföretagen och satsar istället på att handla specialtillverkade och handsydda plagg som görs för att hålla. Det är en motreaktion till slit-och-släng-samhället som växer sig allt starkare och därigenom får även vissa hantverksyrken ett uppsving.

Hantverksyrken återfår status

Anledningen till att vi ens kan ha vintagebutiker är att kläder förr höll mycket högre kvalitet. De allra flesta plagg gjordes för att hålla under lång tid, ofta för att kunna bäras av flera generationer. Det tänket försvann i takt med att massproducerade billiga klädesplagg gjorde sitt intåg i våra affärer och hem. Därmed blev också yrken som modist och sömmerska allt ovanligare och var till och med på väg att dö ut. Den trenden håller nu på att vända i och med att hantverk med miljövänliga och hållbara material återigen är på tapeten. Nu är många redo att satsa mer pengar på ett fåtal välproducerade plagg istället för att fylla garderoben med billiga plagg som håller några få tvättar.

Inreda hållbart och miljövänligt

Det är inte bara garderoben som mår bra av hållbart och miljövänligt tänk. Även när du inreder hemmet kan det vara bra att tänka i dessa banor. Ett sätt att bli lite mer miljövänlig i sin shopping är att fynda på auktioner och loppisar. Försök se till möblernas form, funktion och kvalitet. Bli inte rädd för små defekter eftersom du lätt kan åtgärda dessa själv. En snygg stol med en trådsliten dyna kan du till exempel lätt klä om själv. Håll även utkik efter snygga ramar eftersom det idag är väldigt populärt att använda posters som konst. Kontrasten mellan en gammal ram och en modern poster skapar dessutom en skön känsla i hemmet.