Hem / Okategoriserade / Städa miljövänligt

 

När vi städar gör vi det för att vi vill få bort bakterier och smuts i hemmet, för att göra det till en säkrare och mer hälsosam miljö att vistas i. Men om man använder traditionella städprodukter för att göra rent tillför man istället en mängd kemikalier till sitt hem, som är farliga på ett annat sätt än smutsen. Det finns dock alternativ till de miljöfarliga, kemiska städprodukterna.800px-Tvätterimuseum_2012f

Ett sådant alternativ är såpa. Såpa fungerar utmärkt som rengöringsmedel för det mesta i både kök och badrum, där det ofta inte behövs så hårda kemikalier som man tror. Det räcker med att ta lite såpa på en tvättsvamp för att göra skinande rent på diskbänkar och i handfat. Såpa kan också med lite hjälp av kokande vatten ta hand om hårdare smuts. Om det till exempel har brunnit fast något i en kastrull kan man koka upp lite såpvatten i kastrullen, låta den stå med lock i några minuter och sedan enkelt diska rent den. Såpa fungerar även för brända matrester som fastnat i ugnen: genom att gnida in ugnen med såpa och värma den till 100 grader, kan man sedan lätt tvätta ur den när den har svalnat.

En annan miljövänlig produkt som kan användas till mycket är ättika. Ättika är till exempel effektivt för att få bort kalkrester. I duschen kan du lätt få bort kalkfläckar och tvålfläckar genom att gnugga dem med en tvättsvamp och ättika, och om du fyller kaffebryggarens behållare med ättika och ”brygger” det, luckrar det upp alla kalksansamlingar som byggts upp. Ättika lämpar sig också utmärkt som fönsterputs, och ger ett skinande resultat utan några ränder eller strimmor. Det enda man måste tänka på när man städar med ättika är att undvika ytor som kan skadas av syran, till exempel bänkskivor och golv av naturlig sten.

För vissa saker kanske man dock ändå behöver särskilda städprodukter, till exempel för toalettstolen. Det man ska tänka på då är att välja produkter med en miljömärkning, till exempel Svanen eller Bra miljöval. Då kan man vara säker på att de inte innehåller några farliga kemikalier.

Om du föredrar att inte städa själv överhuvudtaget, utan hellre överlåter det till någon annan, kan du ta kontakt med Qleano, för en säker och trygg städning.