Hem / Energi och miljö / Tips för att spara vatten

 

Vatten är en av våra mest dyrbara resurser, och bara av den anledningen kan man tycka att vi borde vara mer sparsamma med den än vad vi är. En annan anledning till att spara vatten är att man sparar den energi som går åt till att värma upp vattnet, vilket är bra för både miljön och plånboken (om man bor i villa). I Sverige använder varje person i snitt mellan 150 och 200 liter vatten per dygn, en siffra som sannolikt går att skära ned på betydligt.

En av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att skära ned på ditt hushålls vattenförbrukning är att fixa eventuella droppande kranar och ständigt rinnande toaletter. Detta är särskilt viktigt eftersom vattnet som går åt på detta sätt är helt bortslösat: det kommer inte till någons nytta. Bara en droppande kran kan slösa 55 liter vatten per dygn. Om du har en toalett som rinner är det ännu värre, eftersom det kan slösa upp till 1000 liter per dygn. Om du inte redan har en toalett med två olika spolalternativ kan du slå två flugor i en smäll och byta ut en rinnande toalett mot en ny, mer vattensparande toalett.shower-653671_640

Något annat som kan spara många liter vatten är att duscha med måtta, och inte dra ut på stunderna under strålen. Generellt är det också bättre att duscha än att bada badkar, men om man verkligen tycker om långa duschar och tycker att det blir en för stor uppoffring att korta ned dem, kan man faktiskt lika gärna bada badkar. Fyller man badkaret med mellan 50 och 75 liter vatten motsvarar det en dusch på mellan 5 och 7 minuter. Vill man ligga längre i badet än så kan man med andra ord spara vatten genom att bada istället för att duscha. Du kan köpa badkar till bra priser på Swedmart.se.

Slutligen gäller det att använda sunt förnuft. Enkla åtgärder som att stänga av kranen medan man borstar tänderna, eller se till att fylla diskmaskinen och tvättmaskinen ordentligt innan man sätter på dem, kan spara många liter vatten i längden. Det kommer både din ekonomi och naturen att tacka dig för.